czwartek, 7 maja 2015

Aromatyczny ogórek małosolny

Każdy kocha małosolniaczki! Każda gospodyni ma swój przepis, ja również nie zostaję w tyle ;)

Składniki:
1,5 - 2 kg ogórków gruntowych, jak najmniejszych, jak najtwardszych
1 główka młodego czosnku
kilka łodyg kopru (nie koperku)
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu (dębu, winorośli, czarnej porzeczki, wiśni, itp. - co macie dostępne)
1 łyżka soli na 1 litr wody (na ten słój potrzebowałam 1,5 l wody)
kilka ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczka ziaren gorczycy białej
1 liść laurowy
słój lub kamionka

Przygotowanie i wykonanie:
Ogórki, koper, chrzan, liście i czosnek dokładnie myję, obrywam kwiaty i łodyżki od ogórków, czosnek i chrzan przecinam na części, dzielę koper. Dodatki dzielę na 3 części. Sól rozpuszczam w wodzie - żeby było szybciej w niewielkiej ilości ciepłej wody, uzupełniam wodą zimną - ogórki zawsze zalewamy zimną wodą, nie chcemy przecież konserwowych ;)
Na dno słoja wrzucam 1/3 dodatków i ustawiam ogórki pionowo, dość ciasno, ciemną częścią do dołu, żeby ewentualna goryczka została w końcówce ogórka. Układam kolejną warstwę dodatków, i drugą warstwę ogórków, na wierzchu układam ostatnią warstwę dodatków, wsypuję przyprawy. Zalewam słoną wodą, szczelnie zakręcam i odstawiam. Jeśli robicie ogórki w kamionce polecam przykryć je talerzykiem i docisnąć czymś ciężkim - kamieniem lub pokrywką - chodzi o to, żeby ogórki nie miały dostępu powietrza.

Moje ogórki wychodzą chrupiące i lekko pikantne, z bardzo słabo wyczuwalną nutką ziela angielskiego. Przygotowuję je wg tej receptury już prawie 7 lat.

Niestety trzeba czekać dłuuugo, moje powinny być jadalne na jutrzejszą kolację lub sobotnie śniadanie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za opinię. Komentarz ukaże się po zatwierdzeniu. Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu, życzę SMACZNEGO!